vSphere with Kubernetes Nedir?

06 AĞ 2020
vSphere with
Kubernetes Nedir?

vSphere with Kubernetes Nedir?

 

Project Pacific ile duyurulan ve vSphere 7 ile hayata geçen yeniliklerden biri de, vSphere7 artık container uygulamalar için çok yaygın kullanımı olan Kubernetes ile birlikte yüklenebilmektedir.

 

vSphere with Kubernetes bizlere vSphere’i hypervisor katmanında Kuberbetes iş yüklerini çalıştırabilen bir platforma dönüştürme imkanı sağlamaktadır. Böylece vSpherea yöneticileri hem sanal makineleri hem de containerler’ları tek bir nokta (vCenter) üzerinden kontrol edebilme imkanına sahip olmakta.

 

Günümüzün dağıtık sistemleri genellikle çok sayıda mikro servis ve bu servislerin çalıştırdığı birden çok sanal makine ile Kubernetes pods’tan oluşur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 1 - Standart Uygulama Ortamı

 

 

 

 

vSphere with Kubernetes’e dayalı olmayan uygulama ortamı, sanal makinelere kurulan Kubernetes altyapısı ve bu makinelerde ayrı ayrı çalışan Kubernetes podlarından oluşur. Uygulama ortamının her bir parçasını üç ayrı rol yönetir bunlar Uygulama geliştiricileri, Kubernetes Cluster yöneticileri ve vSphere yöneticileridir.

 

  • Bu ortamın dezavantajlarından biride rollerin birbirlerinin ortamları üzerinde bir kontrolü olmadığı için her rol sadece kendi altyapısını görür ve yönetebilir.
  • Bir uygulama geliştiricisi olarak yalnızca Kubernetes podları çalıştırabilirsiniz.
  • Kubernetes Cluster yöneticisi olarak, sanal ortamı yönetme veya sorun çözme araçları olmadan yalnızca Kubernetes altyapısı üzerinde kontrol sahibi olursunuz.
  • Bir vSphere yöneticisi olarak, temel sanal ortam üzerinde tam kontrole sahip olursunuz, ancak Kubernetes altyapısı, farklı Kubernetes nesnelerinin sanal ortama yerleştirilmesi ve kaynakları nasıl kullandıkları üzerinde görüşünüz yoktur.

 

vSphere with Kubernetes ile Gelen Özellikler

Şekil 2 - vSphere with Kubernetes Uygulama Ortamı

 

Kubernetes’in vSphere’e entegre edilmesinin bir avantajı da artık geliştiriciler modern uygulamalar oluşturmak için kullandıkları endüstri standardı araçları, alışkın oldukları arayüzleri API’leri ve 3. parti uygulamalarıda  kullanmaya devam edebilecektir ve yetki alanı genişletilmiş rollerle platform üzerinde daha fazla kabiliyet kazanacaklardır.

 


vSphere yöneticisi olarak;

 

  • vSphere with Kubernetes için oluşturulan clusterlarda ayrılmış bellek, CPU ve depolama alanlarına sahip ad alanları (namespace) oluşturabilirsiniz.
  • Sanal makinelerde alışkın olduğunuz aynı araçları kullanarak vSphere Pod'ları ve Tanzu Kubernetes cluster’larını yönetebilir ve izleyebilirsiniz.
  • Farklı namespace’lerde çalışan vSphere Pod'lar ve Tanzu Kubernetes clusterlarını, ortama yerleşimleri ve kaynakları nasıl kullandıklarını tam olarak görebilirsiniz.

 

Uygulama geliştiricisiyseniz;

 

  • Bir namespace’in kayvak havuzuyla hem container’lardan hem de sanal makinelerden oluşan iş yüklerini çalıştırabilirsiniz.
  • VMware Tanzu Kubernetes Grid servisini kullanarak bir namespace içinde birden çok Kubernetes cluster’ı oluşturabilir ve yönetebilir ve yaşam döngülerini yönetebilirsiniz.

 

Şekil 3 - vSphere with Kubernetes Yapısı

 

Sonuç olarak Project Pacific Kubernetes platformunu vSphere ortamının doğal bir parçası olarak bizlere sunmaktadır. Modern uygulamaların günümüzde geleneksel uygulamaların yerini almaya başladığı bu günlerde tek platform üzerinden kontrol sağlayan vSphere with Kubernetes bizlere oldukça yardımcı olacaktır.

AİLEMİZE KATILIN

E-Bülten aboneliği ile tüm gelişmeleri yakından izleyin.